De mensen van het Brain Gym Trainingscentrum


Monique de Groote – van Tol                                         


Werkte jarenlang als groepsleerkracht in het basisonderwijs, deed daar ook ervaring op in remedial teaching en interne begeleiding. Nu werkzaam in haar eigen praktijk als kinesioloog en Brain Gym-instructeur. Mede-oprichter van het Brain Gym Trainingscentrum.

'Als kind was ik verlegen en onzeker maar droomde ervan om juf te worden. Liefst eentje met begrip voor onzekere typetjes; bij wie kinderen zich veilig konden voelen. Tijdens de opleiding en daarna in de praktijk zag ik regelmatig hoe leerlingen last konden hebben van faalangst en soms zelfs afhaakten. Ik vond het altijd wel een uitdaging om een invalshoek te vinden waardoor er bij de leerling een lampje ging branden en hij of zij weer verder kon.  

 


In de vele groepen 3 die ik had waren lezen en schrijven absoluut mijn favoriete vakken. 
 
Het was prachtig om de leesontwikkeling te volgen. 
 
Hierbij is Brain Gym echt een waardevolle ondersteuning gebleken.

Het is inmiddels zo’n 20 jaar geleden dat Brain Gym op mijn pad kwam. Ik volgde vele cursussen op het gebied van Edu-Kinesiologie en andere richtingen. In 2000 startte ik een praktijk om als kinesioloog mensen van uiteenlopende leeftijden individueel te begeleiden: Praktijk voor Energie en Beweging

In het schooljaar 2002/2003 begeleidde ik samen met een collega een spelgroep voor onzekere, faalangstige kinderen. Hier werkten we vooral op speelse wijze aan zelfbewustwording en houding. 

Naast individuele begeleiding geef ik ook workshops en de cursus Brain Gym. 
Vanuit mijn eigen ervaringen in en buiten het onderwijs is dit mijn wens: dat Brain Gym ook in Nederland inburgert en ingebed raakt in het onderwijs, op het werk en in het dagelijks leven. Omdat Brain Gym mensen mogelijkheden biedt om te kunnen handelen wanneer ze bijvoorbeeld even vast zitten. Waardoor leren en leven in beweging blijft.'


Elly Dienske


 

Heeft ruim 35 jaar in het onderwijs gewerkt en geeft nu les in haar eigen Centrum voor LeerGym. Zij verzorgt een opleiding in Edu-kinesiologie. De oefeningen die daarbij centraal staan, worden aangeduid als Brain Gym. 

De laatste tijd zet ze zich met hart en ziel in voor beter kleuteronderwijs, omdat kleuters (en peuters!) te vaak en steeds meer behandeld worden als  schoolkinderen.

‘Gedurende de ruim 35 jaar dat ik in het onderwijs werkte, heb ik me altijd ingezet voor leerlingen die moeite hadden om te voldoen aan de algemeen geldende normen, wat betreft tempo en niveau. Deze leerlingen inspireerden me om op zoek te gaan naar methoden die konden helpen om ‘alles er uit te laten komen wat er in zit’. 

Door me te verdiepen in de theoretische achtergrond van Brain Gym ontdekte ik het belang van beweging als voorbereiding op cognitief werk. 

Ook werd ik me steeds meer bewust van de achteruitgang van het bewegen, op school en in de vrije tijd.

Mijn boek ‘Fit en Slim met LeerGym’ is bedoeld om leerkrachten, ouders en andere begeleiders te ondersteunen in het werken met kinderen, maar ook met volwassenen. De Brain Gym-oefeningen helpen om optimaal te leren en naar buiten te kunnen brengen wat geleerd is. Dat helpt om beter te kunnen laten zien wie je bent en wat je waard bent! Het boek bestaat uit twee delen: een theorieboek en een oefenboek.

Binnen mijn Centrum voor LeerGym en het Brain Gym Trainingscentrum heb ik alle ruimte om mijn boodschap de wereld in te sturen: Beweging is de poort tot leren!'
Zie de volgende websites: