Brain Gym oefeningen


Brain Gym oefeningen zijn speels en geschikt voor alle leeftijden. Ze zijn gemakkelijk toe te passen in het dagelijks leven, in het onderwijs, op het werk, in de hulpverlening en de zorg.

Ze kunnen aan het begin van de dag of tussen de (leer-) activiteiten door gedaan worden, of voorafgaand aan iets dat je als moeilijk ervaart. 

Er zijn 3 soorten oefeningen:

  •    Middellijnoefeningen: 

Bewegingen waarbij de linker- en de rechterkant van het lichaam samenwerken. Deze bevorderen de samenwerking tussen de beide hersenhelften en de rest van het lichaam.   Hierdoor verbetert onder andere de zintuiglijke waarneming zoals bij de oog-handcoördinatie.

 


  •    Energieoefeningen: 
Voor een goede uitwisseling tussen brein en zintuigen. Ze stimuleren de motivatie en helpen te organiseren en plannen te maken. Ze geven moed en zorgen voor goede zin.

 


  •    Spierverlengende oefeningen: 
Voor het ontspannen van verkrampte spieren en het verminderen van stress. Ze verbeteren de aandacht en concentratie en zorgen voor een beter begrip van binnenkomende informatie.
 
De bewegingen stimuleren de samenwerking tussen brein en lichaam, en ook die tussen de analytische linker en de holistische rechter hersenhelft. Hierdoor verbetert de verwerking van informatie ten behoeve van de verschillende leervaardigheden. 

Brain Gym oefeningen kunnen zowel preventief als onderhoudend en remediërend worden ingezet.

Voor de hersenen is leren topsport: daarom doen we oefeningen om het brein op te warmen en optimaal voor te bereiden!

Invloed van bewegen op leren