Het begeleidingstraject verloopt als volgt:


  • Allereerst een kennismakingsgesprek van de Brain Gym-begeleider met de leerling en de betrokkenen van de school of de ouders. Afspraken worden gemaakt omtrent praktische uitvoering; zoals tijdstip wanneer en plaats waar gewerkt kan worden maar ook: welke volwassene oefent en leest minimaal 2 keer per week met de leerling(en). Dit kan een leerkracht zijn of een ouder.
  • De leerling wordt getoetst, tenzij dit maximaal 2 weken daarvoor net is gebeurd.
  • De Brain Gym-begeleider leert de leerling(en) en de volwassene de Brain Gym-oefeningen die gebruikt worden aan en voert (zo spoedig mogelijk na de start van de oefenperiode) de individuele Dennisons Lateraliteits Repatterning uit.  
(Repatterning: een individuele procedure waarmee door middel van afwisselend eenzijdige en tweezijdige bewegingen de samenwerking tussen de ogen en het gehele brein verbetert) 

  • Dan start de oefenperiode:  De afgesproken begeleider voert samen met de leerling de oefeningen uit en daarna lezen ze: even lang als het niveau-lezen voor de betreffende leerling doorgaans is. Dit gebeurt minimaal 2 keer per week. 
  • Deze periode zal tenminste 8 weken duren. 
  • Direct na de oefenperiode wordt dezelfde soort leestoets afgenomen als daarvoor. Voorafgaand aan de toets voert de leerling enkele Brain Gym-oefeningen uit. 

  • Nabespreking: de Brain Gym-begeleider en de betrokkenen wisselen hun ervaringen uit over de vorderingen van de leerling en dit leesplan.   

Deze vorm vraagt directe betrokkenheid en zelfwerkzaamheid van de school of ouders. Hierdoor is het niet nodig dat de Brain Gym-begeleider gedurende de 8 weken van de oefenperiode elke keer naar de school of het gezin komt.
In overleg kan er ook afgesproken worden dat de Brain Gym-begeleider wél elke keer komt. Hierdoor wordt de prijs voor het gehele traject echter hoger.